Leon Russell: The Master of Space and Time’s Journey Through Rock & Roll History του Bill Janovitz

Leon Russell: The Master of Space and Time’s Journey Through Rock & Roll History του Bill Janovitz

März 15, 2023 0 Von admin

Leon Russell: The Master of Space and Time’s Journey Through Rock & Roll History του Bill Janovitz


Ήταν ως ένας περιζήτητος παίκτης πιάνου στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960, τα σόλο άλμπουμ του της δεκαετίας του ’70 με το συγκρότημα Shelter People, που ήταν ο πραγματικός αρχηγός πίσω από την περιοδεία Mad Dogs and Englishmen, τις συναναστροφές και τις συνεργασίες του με για κάθε μεγάλο όνομα στη ροκ, την ποπ, τη σόουλ, τα μπλουζ και άλλα είδη μεταξύ των δεκαετιών του ’60 και του ’70, την ατελείωτη δουλειά του ως παίκτης και ενορχηστρωτής σε τόσα πολλά εμβληματικά τραγούδια και άλμπουμ…; Ο ταλαντούχος μουσικός και ικανός τραγουδοποιός, ενορχηστρωτής και αρχηγός συγκροτήματος έζησε μια γελοία γεμάτη ζωή δουλεύοντας με τα ποικίλα ταλέντα του. Αναφέρετε τα γεγονότα ότι η προσωπική του ύπαρξη περιελάμβανε μια δια βίου σωματική αναπηρία (μια μορφή παράλυσης), ψυχικούς αγώνες (είχε καταθλιπτικές περιόδους και μπορεί να ήταν διπολικός) και ένα ιστορικό περίπλοκων ρομαντικών σχέσεων και υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποσυσκευαστούν στην προσπάθεια για να συγκεντρώσει μια εικόνα για το τι ήταν η συνολική ιστορία του.

Πάνω από 41 κεφάλαια και 500+ σελίδες, αυτό το περιεκτικό πορτρέτο του Russell ως μουσικού και ανθρώπου είναι ακριβώς αυτό που μας παρουσίασε ο συγγραφέας Bill Janovitz. Η χρονολογική βιογραφία μας ταξιδεύει σε όλες τις προαναφερθείσες πτυχές της καριέρας του Russell στη μουσική και τις προσωπικές υποθέσεις με επίπονες λεπτομέρειες. Ο βαθιά ερευνημένος τόμος μας καθοδηγεί στην ιστορία του Russell με έναν τρόπο που μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε εκεί μαζί του καθημερινά, πετώντας στον τοίχο καθώς τον βλέπουμε να παίζει ως μέλος της μπάντας του Jerry Lee Lewis που περιοδεύει όταν ήταν ακόμη έφηβος. , κάνοντας session παίζοντας στο «Mr. Tambourine Man, συνεργαζόμενος με τους Bob Dylan, George Harrison, Rita Coolidge, Eric Clapton και αμέτρητους άλλους διακεκριμένους, ζώντας σε σπίτια που λειτουργούσαν ως στούντιο ηχογράφησης και στέκια για καστ αξέχαστων χαρακτήρων, διευθύνοντας τη δισκογραφική Shelter με τον Denny Cordell, και συνέχεια. Ο Russell ήταν τόσο απασχολημένος με διάφορα μουσικά έργα στα πιο παραγωγικά του χρόνια, που είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς ο Janovitz κατάφερε να συντάξει ένα σχεδόν καθημερινό χρονοδιάγραμμα για όλα όσα συνέβησαν στην επαγγελματική ζωή του άνδρα. αλλά το έκανε αυτό, ενώ μας έδειξε επίσης τις εξελίξεις των πιο προσωπικών υποθέσεων του Ράσελ.

Πριν διαβάσει κανείς το βιβλίο του Janovitz, αν κάποιος ή κάτι βάλει τον Leon Russell στο ραντάρ του για οποιονδήποτε λόγο, οι πρώτοι συσχετισμοί που του έρχονται στο μυαλό μπορεί να είναι πράγματα όπως το άλμπουμ του 1972 «Carney», τα τραγούδια που έγραψε και έγιναν πιο διάσημα από άλλοι καλλιτέχνες („Superstar“, „This Masquerade“), και αυτός ήταν πάντα μέρος της διαδικασίας σε αξιοσημείωτα μουσικά φαινόμενα όπως το „Mad Dogs and Englishmen“ και το „The Concert for Bangladesh“. Έχοντας διαβάσει το «The Master of Space and Time’s Journey Through Rock & Roll History», αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι θα έχουν κατανοήσει βαθύτερα τα ταλέντα του ανθρώπου και όλα όσα περιείχαν το μακροσκελές βιογραφικό του. Ο Janovitz μας δείχνει ότι, ενώ ο Russell ως μουσικός ήταν κυρίως γνωστός για τα μοναδικά του ταλέντα στο πιάνο, μπορούσε και έπαιζε σχεδόν οποιοδήποτε όργανο μπορείτε να ονομάσετε. Είχε κάποιο ρόλο στη δημιουργία τόσων πολλών κλασικών τραγουδιών και άλμπουμ που θα ήταν άσκοπο να προσπαθήσουμε να αναφέρουμε λίγα από αυτά. Ήταν στην πρώτη γραμμή των κινημάτων του τέλους της δεκαετίας του ’60/αρχές του ’70 που είδαν τους καλλιτέχνες της λευκής ροκ να ενσωματώνουν country, soul, gospel και άλλες ποικίλες επιρροές στον ήχο και το στυλ τους. Ως τραγουδοποιός, ενορχηστρωτής, αρχηγός συγκροτήματος και σόουμαν, η δουλειά του έγινε σεβαστή και ακολουθήθηκε στενά από ένα ευρύ φάσμα αξιοσημείωτων από τον Έλτον Τζον έως τον Ράντι Νιούμαν και τον Ντύλαν και την Αρίθα Φράνκλιν και τον Γουίλι Νέλσον. Η καριέρα του ήταν απίστευτα γεμάτη από επακόλουθες δραστηριότητες και ο Janovitz μας λέει για όλα αυτά. Μερικά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ήξερα για τον Russell πριν από την ανάγνωση: η στενή του σχέση με το στούντιο Ardent, το σπίτι των ηχογραφήσεων του Big Star, και το γεγονός ότι ήταν γνώστης του κινηματογράφου. Και ποιος ήξερε ότι συνεργάστηκε με τους The Gap Band;

Τα αποσπάσματα των συνεντεύξεων είναι μια σημαντική πτυχή του βιβλίου. Ο Janovitz μίλησε με ορδές προσωπικών και επαγγελματικών συνεργατών του Russell κάνοντας την ακούραστη έρευνά του. Ακούμε από αμέτρητους μουσικούς συνεργάτες, από τον Dylan μέχρι τον Clapton, τον Tom Petty και λιγότερο γνωστούς, για το πώς ήταν να παίζεις με τον Russell, να γράφεις τραγούδια μαζί του, να ηχογραφείς για ή μαζί του, να παίζεις στις μπάντες του κ.λπ. Παίρνουμε επίσης πιο προσωπικές απόψεις για τον χαρακτήρα του από μέλη της οικογένειας και ιδιαίτερα στενούς φίλους και μουσικούς συνεργάτες. Και μετά υπάρχουν σχόλια από εκείνους που ήταν συνυφασμένοι τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις πιο προσωπικές υποθέσεις του Ράσελ, όπως η κάποτε φίλη της Ρίτα Κούλιτζ. Στο σύνολό τους, τα αποσπάσματα της συνέντευξης αποκαλύπτουν ότι ο Ράσελ ήταν ένας εξαιρετικά σύνθετος άνθρωπος. Εύκολη τη μια στιγμή και δύσκολο να τα βγάλεις καλά την επόμενη. Κάποιος που του άρεσε να περνάει καλά αλλά ήταν επίσης επιρρεπής στα καταθλιπτικά φανκ. Ανοιχτή καρδιά με τρόπους, αλλά όχι κάποιον που ήθελες να έχεις εχθρό. Γεμάτη αυτοπεποίθηση και σοβαρές αμφιβολίες για τον εαυτό τους. Ένας ενίοτε συγκρατημένος τύπος που ήταν και φανταχτερός σόουμαν.

Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να αξιολογήσει το απόλυτο επίπεδο ποιότητας του βιβλίου; Η ικανοποίηση των διαφορετικών αναγνωστών με αυτό θα ποικίλλει, ανάλογα με το τι αρέσει σε μια βιογραφία. Η λέξη προς λέξη γραφή του Janovitz είναι ισχυρή και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αριστεία της έρευνάς του. Αλλά, για μένα προσωπικά, το βιβλίο είναι υπερβολικά εξαντλητικό. Υπάρχουν άπειρες λεπτομέρειες μέσα στις σελίδες του που θα μπορούσαν να είχαν μείνει έξω χωρίς να μείνει ακάλυπτη καμία ουσιαστική πτυχή της ζωής του Ράσελ. Υπάρχουν τόσα πολλά δέντρα, δυσκολεύτηκα να δω το δάσος μερικές φορές. Επεξεργαστείτε τις 500+ σελίδες σε περίπου 350 διαγράφοντας ξένο περιεχόμενο και θα ήταν τέλειο. Αλλά σίγουρα υπάρχουν και εκείνοι που τους αρέσει βιβλία σαν αυτό να ακολουθούν κάθε πιθανή λεωφόρο στην αφήγηση της ιστορίας του θέματος. Αυτοί οι αναγνώστες θα εκτιμήσουν όλες τις πληροφορίες που παρείχε ο Janovitz. Και όποιος ενδιαφέρεται για τον Leon Russell θα ανταμειφθεί με πολλά να απολαύσει από την ανάγνωση. Σίγουρα έμαθα πολλά για αυτόν που δεν ήξερα πριν.

Μπράιαν Γκριν


Leon Russell: The Master of Space and Time’s Journey Through Rock & Roll History του Bill Janovitz (Hachette Books 2023)