5 παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αλλάξετε το πρόγραμμα σπουδών του παιδιού σας για τις τάξεις 11 και 12

5 παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αλλάξετε το πρόγραμμα σπουδών του παιδιού σας για τις τάξεις 11 και 12

September 21, 2022 0 Von admin

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ινδία έχει δει σημαντική αύξηση στον αριθμό των σχολείων που προσφέρουν διεθνή προγράμματα σπουδών, όπως το International Baccalaureate Diploma Program (IBDP), το International General Certificate of Secondary Education (IGCSE) και το Cambridge International AS & A Levels. Αυτό που ξεκίνησε με μόλις οκτώ διεθνή σχολεία το 2000 έχει αυξηθεί σε πάνω από 600 σχολεία σήμερα. Αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί μόνο με περισσότερα σχολεία που αναμένεται να ανοίξουν τα επόμενα πέντε χρόνια. Επιπλέον, όπως περιγράφεται στη νέα εθνική εκπαιδευτική πολιτική, τα ινδικά προγράμματα σπουδών στρέφονται επίσης προς την ολιστική εκπαίδευση για να συμβαδίζουν με τους διεθνείς ομολόγους τους. Με τόσες πολλές επιλογές εκεί έξω, πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να επιλέξει ένα πρόγραμμα σπουδών που ταιριάζει καλύτερα για τις τάξεις 11 και 12;

Όταν αποφασίζετε αν θα αλλάξετε το πρόγραμμα σπουδών του παιδιού σας, λάβετε υπόψη αυτούς τους πέντε παράγοντες:

1) Κατανοήστε κάθε πρόγραμμα σπουδών:

Πριν μετακινήσετε το παιδί σας σε ένα διεθνές πρόγραμμα σπουδών, πρέπει να το κατανοήσετε καλά. Κάθε πρόγραμμα σπουδών ποικίλλει ως προς το στυλ διδασκαλίας, τον αριθμό και το εύρος των προσφερόμενων θεμάτων, το βάθος του προγράμματος και πολλά άλλα. Εδώ είναι μια γρήγορη περίληψη των διαφορών:

Α Επίπεδα IBDP Απολυτήριο Αμερικανικού Λυκείου (AHSD) Indian Boards (CBSE και State)
Αριθμός θεμάτων Τρεις με τέσσερις Εξι Τρία έως τέσσερα μαθήματα ανά εξάμηνο Πέντε με έξι
Επιλογές επιλογής θέματος Με βάση τα ενδιαφέροντά τους, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν οποιονδήποτε συνδυασμό. Τα αγγλικά είναι υποχρεωτικά για τους Ινδούς φοιτητές για το πρώτο έτος. Ένα μάθημα ανά ομάδα: Αγγλικά, μαθηματικά, κοινωνικές επιστήμες, επιστήμες, δεύτερη γλώσσα και ένα έκτο μάθημα επιλογής (επιλογή μεταξύ ενός μαθήματος των τεχνών ή ενός επιπλέον μαθήματος επιστήμης/κοινωνικής επιστήμης). Ειδικά για το σχολείο, αλλά συνήθως περιλαμβάνει αγγλικά, μαθηματικά, εργαστηριακές επιστήμες και κοινωνικές επιστήμες. Με βάση τα ενδιαφέροντά τους, οι μαθητές ειδικεύονται σε ένα ρεύμα: εμπόριο, επιστήμη ή τέχνες/ανθρωπιστικές επιστήμες. Τα αγγλικά είναι υποχρεωτικά για όλες τις ροές.
Πρόσθετα εξαρτήματα Όχι υποχρεωτικό. Ορισμένα σχολεία προσφέρουν το Extended Project Qualification. Extended Essay (EE), CAS and Theory of Knowledge (TOK). Οχι Οχι
Επίπεδο θεμάτων Εκμάθηση σε βάθος σε όλα τα μαθήματα. Τρεις σε Ανώτερο Επίπεδο, Τρεις στο Τυπικό Επίπεδο. Τιμές και ΑΠ. Όλα σε ένα επίπεδο
Εξετάσεις Συνήθως, AS στο τέλος του βαθμού 11 και A Level στο τέλος του βαθμού 12. Όλες οι εξετάσεις είναι στο τέλος της 12ης τάξης. Αξιολογούνται οι εσωτερικές αξιολογήσεις και η ΕΕ/ΤΟΚ. Πρέπει να υποβληθεί το περιοδικό CAS. Αξιολογείται κάθε εξάμηνο Όλες οι εξετάσεις είναι στο τέλος της τάξης 12. Ορισμένες ροές μπορεί να έχουν πρακτικές εξετάσεις.
Είδος διδασκαλίας Συνδυασμός αναλυτικής και περιεχομένου. Συνδυασμός αναλυτικής και περιεχομένου. Συνδυασμός αναλυτικής και περιεχομένου. Βαρύ περιεχόμενο.

2) Να γνωρίζετε ότι το άλμα είναι τεράστιο σε όλα τα προγράμματα σπουδών:

Ανεξάρτητα από το τι επιλέγετε, εσείς και το παιδί σας πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμη και οι μαθητές που προχωρούν στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών βρίσκουν μια τεράστια ακαδημαϊκή διαφορά μεταξύ των τάξεων 10 και 11. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας σπουδάζει στον πίνακα ICSE και αποφασίσει να συνεχίσει με το ISC, Θα υπάρχει 10 φορές περισσότερη δουλειά στην 11η τάξη από ότι στην τάξη 10. Αυτό ισχύει για όλα τα προγράμματα σπουδών. IGCSE to A Levels, IB Middle Years Program (MYP) to IBDP κ.λπ.

Εάν εσείς και το παιδί σας αποφασίσετε ότι είναι καλύτερο να αλλάξετε προγράμματα σπουδών, όχι μόνο θα πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα νέο στυλ μάθησης, αλλά θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί σε προχωρημένο επίπεδο.

Μετάβαση μεταξύ προγραμμάτων σπουδών |  Το κόκκινο στυλό

3) Συνειδητοποιήστε ότι τα διεθνή ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δέχονται πολλαπλά προγράμματα σπουδών:

Εάν μεταφέρετε το παιδί σας σε ένα διεθνές πρόγραμμα σπουδών επειδή πιστεύετε ότι θα αυξήσει τις πιθανότητές του να εισαχθεί σε διεθνή πανεπιστήμια, τότε μην το κάνετε! Σχεδόν όλα τα διεθνή πανεπιστήμια κατανοούν και δέχονται βαθμούς και βαθμούς από τα προγράμματα σπουδών της Ινδίας. Ωστόσο, πολύ λίγοι, όπως το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ απαιτούν από εσάς να λάβετε πρόσθετες εξετάσεις, ενώ άλλοι, όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Imperial College και το University College του Λονδίνου, δέχονται μόνο αποτελέσματα CBSE και ISC αλλά δέχονται βαθμολογίες του κρατικού συμβουλίου.

Η μελέτη ενός διεθνούς προγράμματος σπουδών είναι επωφελής επειδή οι μέθοδοι διδασκαλίας είναι συγχρονισμένες με τα παγκόσμια εκπαιδευτικά πρότυπα. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να μετακινήσετε το παιδί σας σε διεθνή συμβούλιο στο γυμνάσιο αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Οι περισσότεροι φοιτητές που έχουν σπουδάσει ινδικά προγράμματα σπουδών μεταβαίνουν απρόσκοπτα σε διεθνή στυλ διδασκαλίας όταν ξεκινούν το πανεπιστήμιο. Αυτό που έχει σημασία είναι τα θέματα που επιλέγει το παιδί σας μέσα στο πρόγραμμα σπουδών. Κάντε σε βάθος συζητήσεις με τα σχολεία που σκέφτεστε για να καταλάβετε ποια μαθήματα προσφέρουν. Το να μιλήσετε με τους καθηγητές του θέματος παρουσία του παιδιού σας είναι μια καλή ιδέα, καθώς θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του τι αναμένεται.

Την τελευταία δεκαετία, το The Red Pen συνεργάστηκε με φοιτητές που σπούδασαν τα προγράμματα σπουδών HSC, ISC ή IBDP και έγιναν δεκτοί στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

4) Να γνωρίζετε τα δυνατά σημεία του παιδιού σας:

Το παιδί σας δυσκολεύεται στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών του; Πιστεύετε ότι θα ωφεληθούν από την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας; Τα μαθήματα που θέλουν να ακολουθήσουν είναι διαθέσιμα σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών; Η γνώση των απαντήσεων σε τέτοιου είδους ερωτήσεις θα σας βοηθήσει να πάρετε μια απόφαση.

Όσον αφορά τα στυλ διδασκαλίας, τα ινδικά προγράμματα σπουδών απαιτούν από τους μαθητές να μάθουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών για τις τελικές τους εξετάσεις, ενώ τα διεθνή προγράμματα σπουδών επικεντρώνονται στην κριτική σκέψη και ανάλυση. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν χρειάζεται να μάθει τίποτα ενώ σπουδάζει σε ένα διεθνές πρόγραμμα σπουδών. Πρέπει ακόμη να γνωρίζουν τις πληροφορίες για να προβάλλουν επιχειρήματα και να υπερασπιστούν τις απαντήσεις τους στο IBDP, το A Level και το AHSD. Εάν το παιδί σας τα πάει καλά στο πρόγραμμα σπουδών της Ινδίας, σκεφτείτε δύο φορές αν θέλετε να το μετακινήσετε. Στο τέλος της ημέρας, τα δεδομένα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία εισαγωγής στο κολέγιο και μια αλλαγή του προγράμματος σπουδών μπορεί να οδηγήσει σε πτώση στους βαθμούς. Εάν σκέφτεστε τις ΗΠΑ για τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημειώστε ότι όλοι οι βαθμοί από τις τάξεις 9-12 αποστέλλονται στο πανεπιστήμιο. Αν λοιπόν το παιδί σας τα πάει καλά, σκεφτείτε αν θέλετε πραγματικά να διαταράξετε την εκπαίδευσή του. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται με το τρέχον πρόγραμμα σπουδών του, μια αλλαγή στο μαθησιακό στυλ και προσέγγιση μπορεί να το ωφελήσει.

5) Βεβαιωθείτε εάν αυτή η κοινωνική αλλαγή θα ωφελήσει το παιδί σας:

Στο τέλος της 10ης τάξης, οι μαθητές είναι 16-17 ετών, και οι ορμόνες είναι υψηλές. Η πίεση να ταιριάξεις κοινωνικά είναι τόση με την ακαδημαϊκή πίεση. Η αλλαγή του σχολείου του παιδιού σας μπορεί να είναι ευεργετική ή πλήρης καταστροφή. Ως γονιός, είστε ο καλύτερος για να κρίνετε.

Στο The Red Pen, έχουμε δει και τις δύο πλευρές σε αυτό.

Σε μια περίπτωση, ένας μαθητής μετακινήθηκε από το πρόγραμμα σπουδών ICSE στο IBDP σε ένα κορυφαίο σχολείο στη Βομβάη. Εκεί άνθισε και αγαπούσε το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σε αυτό το περιβάλλον πίεσε τον εαυτό του και ένιωσε ότι μπόρεσε να αναπτυχθεί περισσότερο στα δύο τελευταία χρόνια του γυμνασίου.

Την ίδια χρονιά, ένας άλλος μαθητής, ο οποίος ήταν στην κορυφή της τάξης του στο σημερινό του σχολείο, (ICSE μέχρι τις τάξεις 1-10), μετακόμισε επίσης σε ένα εξέχον σχολείο ΙΒ στη Βομβάη. Όμως το περιβάλλον δεν ευνοούσε την ανάπτυξή του. Ένιωθε ότι ο ανταγωνισμός ήταν υπερβολικός και ότι οι μαθητές δούλευαν απομονωμένοι αντί να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Ως αποτέλεσμα, η αυτοπεποίθησή του έπεσε και τα δύο τελευταία χρόνια του γυμνασίου του δεν ήταν η καλύτερη εμπειρία.

Ως γονιός, γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα. Εξετάστε προσεκτικά όλους τους παράγοντες πριν ακολουθήσετε το κοπάδι και αλλάξετε σχολή. Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε προγράμματα σπουδών, αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε και το ήθος του νέου σχολείου. Ορισμένα σχολεία εστιάζουν περισσότερο στην ακαδημαϊκή επιτυχία από άλλα. Εάν το παιδί σας χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη, το να το βάλετε σε ένα περιβάλλον όπου όλοι οι άλλοι ευδοκιμούν ακαδημαϊκά μπορεί να σκοτώσει την αυτοπεποίθησή του. Μιλήστε με τους σημερινούς μαθητές και τους γονείς των σχολείων που σκέφτεστε να μετρήσετε εάν το παιδί σας ταιριάζει ή όχι.

Εάν θέλετε να κατανοήσετε όλες τις διαφορετικές διαθέσιμες επιλογές, προγραμματίστε μια κατ‘ ιδίαν συνάντηση με τους ειδικούς μας. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.