4 κοινοί μύθοι για τη σταδιοδρομία μετά το κολέγιο
Juli 4, 2022Μια κοινή πεποίθηση στον κλάδο της εκπαίδευσης και που επαναλαμβάνεται συχνά κατά τη διάρκεια συζητήσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ότι οι σημερινοί μαθητές γυμνασίου θα κάνουν αίτηση για θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν ακόμη. Αυτό δείχνει τον ρυθμό με τον οποίο το τοπίο της καριέρας μπορεί να μεταμορφωθεί από την τεχνολογία. Σε μια τέτοια κατάσταση συνεχούς αλλαγής, είναι εύκολο να δούμε πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να εισχωρήσει σε συζητήσεις για την αγορά εργασίας.
Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τέσσερις κοινούς μύθους σχετικά με τη σταδιοδρομία που αντιμετωπίζουν συχνά οι μαθητές γυμνασίου και οι γονείς τους:
1) Μπορείτε να εργαστείτε μόνο στον τομέα στον οποίο εξειδικεύεστε στο Κολέγιο:
Οι σύμβουλοι κολεγίου το ακούν πολύ: „Αν σπουδάσω μαθηματικά στο κολέγιο, θα πρέπει να γίνω καθηγητής μαθηματικών;“ Όχι, δεν θα το κάνεις! Μπορείς να γίνεις αν το θέλεις, σίγουρα. Ωστόσο, θα μπορούσατε επίσης να γίνετε επιστήμονας δεδομένων, τραπεζίτης επενδύσεων, σύμβουλος διαχείρισης, αναλογιστής, ειδικός σε θέματα νομισματικής πολιτικής ή στέλεχος αθλητισμού. Η βασική δεξιότητα της ποσοτικής ανάλυσης που θα μάθετε ως κύριος των μαθηματικών μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό σε πεδία που δεν σχετίζονται με τα μαθηματικά.
Ομοίως, η ικανότητα κριτικής σκέψης και το αναλυτικό βάθος που αποκτάτε από ένα πρόγραμμα αγγλικής λογοτεχνίας θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε σταδιοδρομίες στη νομική, τη συγγραφή σεναρίων και τη συμβουλευτική διαχείρισης. Τα περισσότερα ακαδημαϊκά προγράμματα σας εξοπλίζουν με ορισμένες βασικές ικανότητες που οι εργοδότες είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε στον τομέα τους, αρκεί να επιδείξετε πάθος και σκληρή δουλειά. Επομένως, επιλέξτε την ειδικότητά σας στο κολέγιο με βάση αυτό που σας αρέσει να σπουδάζετε, όχι αυτό που πιστεύετε ότι θα σας προσδώσει τη δουλειά των ονείρων σας (η οποία, όπως έχουμε καθορίσει, μπορεί να μην υπάρχει καν όταν αποφοιτήσετε).
2) Η αλλαγή σταδιοδρομίας είναι δύσκολη:
Δεν είναι. Όπως τα προπτυχιακά προγράμματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, κάθε εργασία που αναλαμβάνετε θα σας εξοπλίσει με δεξιότητες και τεχνογνωσία που μπορείτε να μεταφέρετε σε άλλο τομέα. Η εργασία σε μια συγχώνευση μεταξύ δύο ενεργειακών εταιρειών ως επενδυτικός τραπεζίτης, για παράδειγμα, μπορεί να σας εξοικειώσει με τον ενεργειακό τομέα, επιτρέποντάς σας να μεταβείτε σε αυτόν στη συνέχεια. Ομοίως, η εργασία ως μηχανικός HVAC σε μια εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων μπορεί να σας εξοικειώσει καλά με τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που συνδυάζονται με την κατασκευή μονάδων HVAC. Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταβείτε σε έναν ρόλο συμβούλου διαχείρισης, συμβουλεύοντας παγκόσμιες κατασκευαστικές εταιρείες για το πώς να κάνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους αποτελεσματικές και να αντισταθμίσουν απρόβλεπτες περιστάσεις όπως οι πανδημίες! Μην πείτε όχι σε μια δουλειά που σας ενδιαφέρει από φόβο μήπως σας εγκλωβίσουν – θα έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε καριέρα για πολύ καιρό.
3) Το Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοιτάτε επηρεάζει τις προοπτικές σταδιοδρομίας σας:
Το πανεπιστήμιο που παρακολουθείτε επηρεάζει τις προοπτικές σας – για την πρώτη σας δουλειά. Δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι οι εργοδότες θα ευνοούν τους νέους πτυχιούχους από επιλεγμένα πανεπιστήμια, όταν δεν υπάρχει επαγγελματική εμπειρία για να βασιστούν οι αποφάσεις πρόσληψης. Ωστόσο, οι φοιτητές από λιγότερο επιλεκτικά κολέγια μπορούν να ισοπεδώσουν τους όρους ανταγωνισμού κερδίζοντας καλούς βαθμούς και αναπτύσσοντας ισχυρή εμπειρία έρευνας ή/και πρακτικής άσκησης. Επιπλέον, οποιοδήποτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απόφοιτοι από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια έχουν εξισώσεις μετά από περίπου τρία χρόνια απασχόλησης, μετά τα οποία οι αποφάσεις πρόσληψης βασίζονται κυρίως στην απόδοση και τις δεξιότητες. Έτσι, ενώ η εισαγωγή σας σε ένα αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο φωτίζει λίγο τις προοπτικές σταδιοδρομίας σας, η ώθηση είναι βραχύβια και η επαγγελματική σας επιτυχία θα καθοριστεί τελικά από το πάθος και τη δέσμευση που επιδεικνύετε στη δουλειά σας.
4) Πρέπει να κάνετε μεταπτυχιακό για να είστε επιτυχημένοι στην καριέρα σας:
Αυτός μπορεί να είναι ο πιο κοινώς πιστευτός μύθος από όλους. Πολύ συχνά, ακούμε ότι η προπτυχιακή εκπαίδευση έχει τελικά ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στις μακροπρόθεσμες προοπτικές σταδιοδρομίας και ότι τα μεταπτυχιακά είναι όλα αυτά που έχουν σημασία. Ενώ τα μεταπτυχιακά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να πηδήσετε μερικά σκαλοπάτια στην επαγγελματική κλίμακα ή να περάσετε σε έναν νέο τομέα, δεν είναι πλέον απαραίτητα για την επαγγελματική επιτυχία. Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι περισσότερες αποφάσεις πρόσληψης και προαγωγής λαμβάνονται με βάση την απόδοση στον τρέχοντα ρόλο σας, καθώς είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης για το πώς θα αποδώσετε στο επόμενο. Εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε τις μεταπτυχιακές σπουδές, τότε, οπωσδήποτε, προχωρήστε. Αλλά μην αισθάνεστε πίεση να το κάνετε από την λανθασμένη ιδέα ότι είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσετε. Δεν είναι!
Υπάρχουν σίγουρα περισσότεροι μύθοι για τις καριέρες από τους τέσσερις που έχουμε καλύψει σε αυτήν την ανάρτηση, αλλά αυτοί είναι από τους πιο ευρέως συζητημένους και επικυρωμένους. Ελπίζουμε ότι η κατανόησή τους σας πρόσφερε κάποια σαφήνεια σχετικά με το πώς να σκεφτείτε την τριτοβάθμια εκπαίδευσή σας στο πλαίσιο των στόχων της σταδιοδρομίας σας.
Εάν θέλετε να συζητήσετε περαιτέρω τις επιλογές σπουδών/σταδιοδρομίας, μη διστάσετε να κλείσετε ένα ραντεβού εδώ.