Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο: Σύστημα Πανεπιστημίου εναντίον Κολλεγίων

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο: Σύστημα Πανεπιστημίου εναντίον Κολλεγίων

August 31, 2022 0 Von admin

Όταν άρχισα να κοιτάζω προπτυχιακά κολέγια στο Ηνωμένο Βασίλειο, το συλλογικό τους σύστημα με απήλαυσε αμέσως. Μοναδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αυτά τα κολέγια λειτουργούν ως το σπίτι σας μακριά από το σπίτι σας. Το κολέγιό μου, η Lucy Cavendish, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχει γίνει ο ασφαλής χώρος μου όπου μπορώ να επιστρέψω μετά από μια συντριπτική μέρα. Εκεί έχω γνωρίσει τους πιο στενούς μου φίλους, έχω φάει τα καλύτερα γεύματά μου και έχω φτιάξει μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις μου. Λοιπόν, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συλλογικό σύστημα.

Τι είναι το συλλογικό σύστημα;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το συλλογικό σύστημα είναι ένας τρόπος οργάνωσης των μαθητών. Για παράδειγμα, το «Oxbridge», ένα portmanteau για τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, έχει πολλά συστατικά κολέγια, τα οποία συχνά αντιστοιχούν στα «Αδελφά Κολέγια» τους. Εδώ, αντί να είστε μόνο μέλος του τμήματος μαθημάτων σας και του πανεπιστημίου, ανήκετε επίσης σε ένα συγκεκριμένο κολέγιο επίσης. Αυτά δεν είναι ξεχωριστά εκπαιδευτικά ιδρύματα από το ίδιο το πανεπιστήμιο, καθώς διαλέξεις και πρακτικά μαθήματα πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Αντίθετα, τα κολέγια χρησιμεύουν ως κοινόχρηστοι χώροι όπου οι φοιτητές ζουν, δειπνούν και κοινωνικοποιούνται κυρίως.

Εκτός από αυτό, οι κύριες αρμοδιότητες ενός κολεγίου περιλαμβάνουν την αποδοχή φοιτητών, την παροχή ποιμαντικής υποστήριξης και την οργάνωση εποπτείας ή φροντιστηρίων.

Ποια είναι τα οφέλη του συλλογικού συστήματος;

Το κύριο πλεονέκτημα του συλλογικού συστήματος είναι ότι παρέχει περισσότερες προσωπικές ώρες επαφής και προσοχή, λόγω σεμινάρια ή εποπτείες. Εκτός από τις παραδοσιακές διαλέξεις, τα μαθήματα και τα εργαστήρια (για φοιτητές STEM), όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές στο Oxbridge έχουν εβδομαδιαίαUtorials ή εποπτείες όπου κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα σας σας καθοδηγούν προσωπικά. Συνήθως, υποβάλλετε ένα σύνολο προβλημάτων ή ένα δοκίμιο μια ημέρα πριν από το σεμινάριο σας και το συζητάτε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίας σας, όπου θα συζητήσετε, θα συζητήσετε και θα εμβαθύνετε στο θέμα.

Εκτός από αυτό, η μικρότερη κοινότητα του συστήματος του κολεγίου προσφέρει μια αίσθηση άνεσης. Το σύστημα του κολεγίου είναι παρόμοιο με ένα μικρότερο σχολείο όπου ουσιαστικά μπαίνεις σε μια άλλη σχολική χρονιά με 100-150 μαθητές από το κολέγιό σου. Όπως είναι κατανοητό, αυτό παρέχει ένα άλλο επίπεδο εξοικείωσης και ασφάλειας.

Πώς μπορώ να επιλέξω ένα κολέγιο στο οποίο θα υποβάλω αίτηση;

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διαθέτει 31 αυτόνομα κολέγια και η επιλογή μόνο ενός στο οποίο θέλετε να υποβάλετε αίτηση είναι δύσκολη. Ο εντοπισμός, η έρευνα και η αξιολόγηση των παραμέτρων βήμα προς βήμα θα καθοδηγήσει την απόφασή σας!

Εδώ είναι οι 10 παράγοντες που έλαβα υπόψη κατά την επιλογή του κολεγίου μου στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ:

1) Ακαδημαϊκό κύρος και ανταγωνισμός:

  • Ακαδημαϊκή αυστηρότητα:
    Κάθε χρόνο, η Varsity, μια ανεξάρτητη φοιτητική εφημερίδα για το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δημοσιεύει μια ανεπίσημη λίστα με την επωνυμία Το τραπέζι Τόμπκινς που κατατάσσει τα κολέγια με βάση τις βαθμολογίες των προπτυχιακών φοιτητών στις εξετάσεις κάθε έτους. Ωστόσο, πολλοί συγχυτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κληρονομημένων φοιτητών, περιπλέκουν την κατάταξη του Tompkins ως προς το «κύρος».
  • Σχολή:
    Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το πανεπιστήμιο παρέχει κεντρικά το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσής σας. Ωστόσο, ο Διευθυντής Σπουδών σας (DoS) και οι Επόπτες που ορίζουν προέρχονται συνήθως από το κολέγιό σας. Οι εποπτείες είναι συχνά με τους συνομηλίκους σας στο κολέγιο, οι οποίοι διαβάζουν τις ίδιες ενότητες. Εάν θέλετε να συνεργαστείτε με έναν συγκεκριμένο ερευνητή, ίσως αξίζει να ελέγξετε αν ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο κολέγιο, καθώς αυτό μπορεί να σας ανοίξει κάποιες πόρτες στο μέλλον.
  • Προϋποθέσεις εισαγωγής:
    Στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, οι απαιτήσεις εισόδου και οι πρόσθετες αξιολογήσεις εισδοχής μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το κολέγιο. Για παράδειγμα, εάν κάνετε αίτηση για να διαβάσετε μαθηματικά και θέλετε να επιλέξετε τον Τσόρτσιλ ως το κολέγιό σας, θα χρειαστείτε ένα 7 στα Μαθηματικά Ανώτερου Επιπέδου (HL) εάν μελετάτε το πρόγραμμα σπουδών του IBDP, μαζί με μια γραπτή αξιολόγηση. Ωστόσο, στο Trinity, δεν προσδιορίζεται ένα 7 στα Μαθηματικά HL, αλλά για να δικαιούστε να κάνετε αίτηση στο πανεπιστήμιο, χρειάζεστε 7, 7, 6 στα μαθήματα HL και απαιτείται να παρακολουθήσετε τα Μαθηματικά HL. Αν και είναι σημαντικό να εξετάσετε αυτούς τους παράγοντες, θα πρότεινα να μην απορρίψετε ένα κολέγιο μόνο και μόνο λόγω των απαιτήσεών του, επειδή η καλή απόδοση σε αυτές τις πτυχές μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να εξασφαλίσετε μια θέση.
  • Ανταγωνισμός:
    Ορισμένα κολέγια θεωρούνται πιο ανταγωνιστικά από άλλα, όπως καθορίζεται από την αναλογία αιτούντων προς προσφορά. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται επίσης από την πορεία και το έτος εφαρμογής. Λόγω της μεταβλητότητάς του και του κυμαινόμενου ανταγωνισμού, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ένα αποτέλεσμα.

2) Επιλεξιμότητα:

Υπάρχουν ορισμένοι δημογραφικοί περιορισμοί που περιορίζουν τα κολέγια στα οποία μπορείτε να κάνετε αίτηση. Για παράδειγμα, το Hughes Hall, το St Edmund’s και το Wolfson College δέχονται μόνο ώριμους μαθητές (άνω των 21 ετών). Εν τω μεταξύ, ο Murray Edwards και ο Newnham δέχονται μόνο φοιτήτριες. Επίσης, ορισμένα κολέγια δεν προσφέρουν συγκεκριμένα μαθήματα. Για παράδειγμα, το Girton College προσφέρει όλα τα μαθήματα εκτός από την Εκπαίδευση και την Ιστορία της Τέχνης, ενώ το Peterhouse δεν προσφέρει Εκπαίδευση, Γεωγραφία, Οικονομία της Γης, Ψυχολογικές και Συμπεριφορικές Επιστήμες και Κτηνιατρική. Πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα που προσφέρονται από κάθε κολέγιο είναι προσβάσιμες στον ιστότοπό τους.

3) Τοποθεσία:

Το κέντρο της πόλης του Κέιμπριτζ είναι όπου συμβαίνει το μεγαλύτερο μέρος της μαγείας. Μπορεί να προτιμάτε να βρίσκεστε κοντά σε αυτήν την ιστορική και πολιτιστικά γεμάτη περιοχή ή ίσως να είστε απλώς τεμπέλης όπως εγώ! Κολέγια όπως το Girton και το Homerton απέχουν σχεδόν 30–50 λεπτά με τα πόδια. Ωστόσο, πολλοί μαθητές του Κέιμπριτζ χρησιμοποιούν ποδήλατο, γεγονός που μειώνει σημαντικά τις μετακινήσεις. Στην πραγματικότητα, το Cambridgeshire είναι η ποδηλατική πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου! Εν τω μεταξύ, τα «κεντρικά κολέγια», όπως το King’s και το Trinity, προσελκύουν πολλούς τουρίστες και μπορεί να μην είναι ιδανικά για όσους προτιμούν ένα πιο ήσυχο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

4) Ιστορία και αρχιτεκτονική:

Το μεγαλείο του παρεκκλησίου του King’s College έρχεται αμέσως στο νου όταν απεικονίζει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ενώ οι χλοοτάπητες εδώ είναι γραφικοί, θα πρέπει να ξέρετε ότι το περπάτημα στο «Άγιο Χόρτο» τους απαγορεύεται αυστηρά. Συγκριτικά, κολέγια όπως ο Churchill και το Fitzwilliam έχουν πιο μοντέρνα αρχιτεκτονική και είναι πιο χαλαρά με το γκαζόν τους. Αν και αυτό δεν είναι ουσιαστικός παράγοντας, η επιλογή ενός κολεγίου με βάση τις παραδόσεις και τους κανόνες του μπορεί να είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

5) Δημογραφικά στοιχεία:

Ορισμένα κολέγια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge είναι γνωστό ότι είναι πιο «διαφορετικά» από άλλα, με μεγαλύτερο αριθμό ξένων φοιτητών από διάφορα πολιτιστικά και κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα. Εκτός από τις συχνές διαπολιτισμικές γιορτές, η ποικιλομορφία είναι επίσης ορατή στις τραπεζαρίες, οι οποίες σερβίρουν ποικιλία φαγητών. Τα κολέγια διαφέρουν επίσης ως προς τον αριθμό των φοιτητών που δέχονται. Το Clare Hall είναι το μικρότερο κολέγιο, με λιγότερους από 250 φοιτητές, ενώ το Homerton College δέχεται έως και 1.192 φοιτητές. Το Pembroke College φημολογείται ότι προσφέρει μόνο τόσες θέσεις όσες έχουν στην τραπεζαρία του (132 προπτυχιακοί ετησίως). Τα μικρότερα κολέγια μπορεί να είναι ιδιαίτερα δελεαστικά αν είστε εσωστρεφείς και προτιμάτε να διατηρείτε τον κύκλο σας μικρό!

6) Διαμονή:

Τα κολέγια διαφέρουν ως προς τη διάρκεια για την οποία εγγυώνται και παρέχουν διαμονή στην πανεπιστημιούπολη.

Όχι μόνο υπάρχει διαφορά ποιότητας και τιμής μεταξύ των κολεγίων, αλλά και εντός αυτών. Πολλά κολέγια ακολουθούν το σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο συχνά εξαρτάται από τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του προηγούμενου έτους ή την εξωσχολική συμμετοχή. Για παράδειγμα, οι μαθητές που λαμβάνουν μια πρώτης τάξεως ή συμμετέχουν στη Φοιτητική Ένωση απολαμβάνουν την πολυτέλεια των ιδιωτικών λουτρών, ενώ άλλοι μοιράζονται κοινόχρηστο ντους.

7) Εκδηλώσεις:

Τα κολέγια και οι κοινωνίες τους φιλοξενούν εκδηλώσεις όπως χορές Μαΐου και επίσημες αίθουσες σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους και με διαφορετική προσβασιμότητα. Το ετήσιο Trinity May Ball είναι διάσημο, αλλά η πληρωμή 200 GBP για ένα βράδυ μπορεί να είναι αρκετά απότομη για κάποιους. Εναλλακτικά, τα πάρτι στον κήπο, όπως αυτά που διοργανώνει το Emmanuel College, για παράδειγμα, προσφέρουν καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής.

8) Εξωσχολικά:

Αξίζει να ελέγξετε εάν το κολέγιο που σκέφτεστε διαθέτει καθιερωμένους πόρους για πράγματα που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά σας. Ακόμα κι αν το παραλείψετε, μπορείτε πάντα να συμμετέχετε σε κοινωνίες και συλλόγους πανεπιστημίου. Αν και όλα τα κολέγια διαθέτουν βασικές ανέσεις, όπως γυμναστήριο, ορισμένα έχουν καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις από άλλα. Για παράδειγμα, ποδοσφαιριστές από άλλα κολέγια ζηλεύουν τους μεγάλους χώρους του St. Johns και του St. Edmunds College. Ο Robinson έχει μια από τις καλύτερες ομάδες κωπηλασίας και λέσχες σκαφών. Αν δεν σας πειράζει η απόσταση, το Girton College διαθέτει επίσης εσωτερική πισίνα.

9) Οικονομικά:

Κάθε κολέγιο λειτουργεί με διαφορετικούς προϋπολογισμούς, με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια για δαπάνες σε εκδηλώσεις και υποδομές. Αν και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις υποτροφίες που παρέχονται στους φοιτητές για οικονομική υποστήριξη, η πλειονότητα των τυπικών διδάκτρων των φοιτητών είναι δίδακτρα που καταβάλλονται στο πανεπιστήμιο. Επομένως, εκτός από τις διακυμάνσεις στις τιμές διαμονής και εστίασης, το συνολικό κόστος σπουδών είναι περίπου παρόμοιο μεταξύ των κολεγίων.

10) Φήμη:

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, τα κολέγια έχουν αναπτύξει φήμη και αντιπαλότητες για δεκαετίες (ακόμα και αιώνες) με τις οποίες οι περισσότεροι φοιτητές του Κέιμπριτζ είναι εξοικειωμένοι. Για παράδειγμα, οι «Trin-Mos», ή οι μαθητές μαθηματικών στο Trinity College, θεωρούνται πιο ακαδημαϊκά κλίση, όπως και οι αντίπαλοί τους στο Christ’s College. Εν τω μεταξύ, η Lucy Cavendish είναι διαβόητη για τα κοινωνικά πάρτι και τους ριζοσπάστες φοιτητές της.

Διακολεγιακή πισίνα:

Η έννοια του «pooling» τυποποιεί τη συνολική πιθανότητα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Αυτό σημαίνει ότι εάν το κολέγιο στο οποίο υποβάλατε αρχικά αίτηση σας θεωρεί έναν εντυπωσιακό υποψήφιο υποψήφιο αλλά δεν έχει διαθέσιμες θέσεις, η αίτησή σας δεν θα απορριφθεί. Αντίθετα, το κολέγιο μπορεί να σας προτείνει για τη «χειμερινή πισίνα», έτσι ώστε άλλα κολέγια εντός του πανεπιστημίου να μπορούν να αξιολογήσουν την αίτησή σας και να σας προσφερθεί συνέντευξη και θέση σε αυτό το κολέγιο. Να είστε βέβαιοι ότι οι υποψήφιοι με τα ίδια προσόντα θα λάβουν μια προσφορά από το πανεπιστήμιο, ακόμα κι αν όχι στο κολέγιο που προτιμούν.

Άνοιγμα εφαρμογής:

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να επιλέξετε κολέγιο τη στιγμή της υποβολής της αίτησής σας, μην ανησυχείτε! Μπορείτε να κάνετε μια ανοιχτή αίτηση, όπου αφήνετε το πανεπιστήμιο να σας ταιριάζει με ένα κολέγιο. Αυτή η κατανομή βοηθά στην κατανομή των υποψηφίων για κάθε μάθημα σε όλα τα κολέγια. Η αίτησή σας θα αξιολογηθεί με την ίδια αυστηρότητα. Οι ανοιχτές αιτήσεις ούτε αυξάνουν ούτε μειώνουν τις πιθανότητές σας να σπουδάσετε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά με την επιλογή του σωστού κολεγίου στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, παρακαλούμε έρχομαι σε επαφή με την ομάδα Red Pen.