Πρέπει να πάω στο εξωτερικό για τις προπτυχιακές μου σπουδές;

Πρέπει να πάω στο εξωτερικό για τις προπτυχιακές μου σπουδές;

Juli 11, 2022 0 Von admin

Πρόσφατα, συναντήσαμε μια ανάρτηση όπου ένας «ειδικός» απάντησε στην ερώτηση «Πρέπει να κάνω αίτηση για κολέγια στην Ινδία ή στο εξωτερικό;» με μια απλοϊκή απάντηση «…εφαρμόστε και στα δύο, ώστε όλες οι επιλογές σας να παραμείνουν ανοιχτές».


Το πρόβλημα είναι ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ινδία και παγκοσμίως είναι μοναδικά, επομένως οι απαιτήσεις εισαγωγής στο κολέγιο ποικίλλουν και μπορεί ακόμη και να είναι αντιφατικές. Αυτό καθιστά σημαντικό να κατανοήσετε τις αποχρώσεις της διαδικασίας αίτησης και της στρατηγικής κάθε χώρας όπου θέλετε να υποβάλετε αίτηση, αντί να απλωθείτε και να εφαρμόσετε «παντού».

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε ποιους παράγοντες πρέπει να λάβετε υπόψη για να κάνετε τις επιλογές της περιοχής σας για τις προπτυχιακές σας σπουδές

Αλλά πρώτα, ας εξηγήσουμε τι είναι τόσο λάθος να κάνετε αίτηση σε περισσότερες από μία περιοχές και να διατηρείτε τις επιλογές σας ανοιχτές.

1) Η προετοιμασία που απαιτείται ποικίλλει ευρέως

Ορισμένες περιοχές όπως οι ΗΠΑ απαιτούν χρόνια προετοιμασίας (κυρίως τάξεις 9 έως 12) για να αναπτύξουν ένα ολιστικό προφίλ, ενώ άλλες όπως η Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτούν αυστηρή εστίαση μόνο στους ακαδημαϊκούς. Στην Ινδία, το παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα εξαρτάται από την προετοιμασία σας για ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις, όπως το JEE και το NEET, οι οποίες μπορεί να είναι ολοζώντανες. Εάν αποφασίσετε να υποβάλετε αίτηση για μηχανική στην Ινδία και επίσης στις ΗΠΑ, πώς θα βρείτε τον χρόνο να αναπτύξετε ένα ολιστικό προφίλ, ενώ παράλληλα θα κάνετε προετοιμασία για τις εξετάσεις 12 ώρες την ημέρα, έξι έως επτά ημέρες την εβδομάδα;

Ο παρακάτω πίνακας υπογραμμίζει τι εξετάζουν οι επιτροπές εισδοχής σε διάφορες περιοχές.

Ινδία (παραδοσιακό) Ινδία (new-age)1 ΜΑΣ Ηνωμένο Βασίλειο Καναδάς Σιγκαπούρη Αυστραλία
Ακαδημαϊκοί (τάξεις γυμνασίου) Βαθμοί εξετάσεων ως επί το πλείστον βαθμού 12 Ναί Ναί Βαθμοί προβλεπόμενου βαθμού 12 και βαθμού 10 Βαθμοί προβλεπόμενου βαθμού 12 και βαθμού 10 Βαθμοί προβλεπόμενου βαθμού 12 και βαθμού 10 Βαθμοί προβλεπόμενου βαθμού 12 και βαθμού 10
Ακαδημαϊκό (εισαγωγικές εξετάσεις) Ναί Ναί Οχι Μερικά (μόνο για Oxbridge και ειδικότητες όπως ιατρική, νομική, κτηνιατρική επιστήμη) Οχι Οχι Μερικά (μόνο για ειδικότητες ιατρικής)
Τυποποιημένες δοκιμές (SAT/ACT) Οχι Ναι (αλλά όχι υποχρεωτικό) Ναί2 Οχι Ειδικά για το κολέγιο Ειδικά για το κολέγιο Οχι
Δοκίμια (προσωπική δήλωση/ δοκίμιο) Οχι Ναί Ναί Ναί Ναί Ναί Ναι (μόνο για υποτροφίες)
ECA3 (σχετίζεται με την προβλεπόμενη κύρια) Οχι Ναί Ναί Ναί Ναί Ναί Οχι
ECA3 (άλλα) Ειδικά για το κολέγιο Ναί Ναί Οχι Ναί Οχι Οχι
LOR4 Οχι Ναί Ναί Ναί Ειδικά για το κολέγιο Ειδικά για το κολέγιο Οχι

1 Υποδηλώνει φιλελεύθερα πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Ashoka, το Πανεπιστήμιο Krea, το Πανεπιστήμιο FLAME, το OP Jindal Global University, το Πανεπιστήμιο Shiv Nadar και άλλα
2 Πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ μπήκαν σε προαιρετικές δοκιμές το 2020 και συνεχίζουν να παραμένουν έτσι
3 ΕΕΣ – Εξωσχολικές Δραστηριότητες
4 LOR – Συστατικές Επιστολές

Ο περιορισμός μερικών περιοχών είναι κρίσιμος για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιτυχίας στη διαδικασία αίτησης.

2) Κάθε εφαρμογή χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια

Κάθε εφαρμογή χρειάζεται χρόνο, φροντίδα και προσπάθεια, ειδικά για περιοχές όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που χρειάζονται προσωπικές δηλώσεις ή δοκίμια. Η αίτηση χωρίς εστίαση θα έχει ως αποτέλεσμα αιτήσεις slapdash που δεν θα πείσουν τις επιτροπές εισδοχής για την πρόθεσή σας ή το κίνητρό σας να εγγραφείτε σε ένα συγκεκριμένο κολέγιο ή να σπουδάσετε σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

3) Κάθε εφαρμογή κοστίζει χρήματα

Πολλοί υποψήφιοι υποτιμούν το κόστος της αίτησης σε χώρες του εξωτερικού. Στις ΗΠΑ, τα τέλη αιτήσεων μπορεί να ανέλθουν σε 100 USD ανά κολέγιο, ενώ στον Καναδά, μπορούν να ανέλθουν έως και 150 CAD ανά κολέγιο. Η εφαρμογή χωρίς εστίαση μπορεί να γίνει πολύ ακριβή, πολύ σύντομα.

Λοιπόν, τώρα που καταλαβαίνετε τις παγίδες αυτής της στρατηγικής, πώς πραγματικά αποφασίζετε εάν θα υποβάλετε αίτηση σε πανεπιστήμια στην Ινδία ή στο εξωτερικό και εάν ναι, σε ποια περιοχή(ες);

Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε πού να σπουδάσετε για το προπτυχιακό σας πτυχίο:

1) Κόστος παρακολούθησης

Αυτό ορίζεται ως τα δίδακτρα/τέλος, το κόστος ζωής και διάφορα έξοδα όπως ασφάλιση υγείας, κόστος προγραμμάτων ανταλλαγής, κόστος ταξιδιού από και προς τη χώρα σας και πολλά άλλα. Ορισμένες χώρες, όπως η Ελβετία, έχουν δωρεάν δημόσια πανεπιστήμια, αλλά το κόστος ζωής είναι εκπληκτικό. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι πολλά πανεπιστήμια θα αυξάνουν τα δίδακτρα τους κάθε χρόνο και ο πληθωρισμός θα επηρεάσει το κόστος ζωής. Όταν σχεδιάζετε για το κόστος, πρέπει να κάνετε ψήσιμο σε όλες αυτές τις αυξήσεις.

Ο παρακάτω πίνακας δίνει το κατά προσέγγιση κόστος παρακολούθησης για το έτος εισδοχής 2022-2023:

Ινδία ΜΑΣ Ηνωμένο Βασίλειο Καναδάς Ευρώπη Σιγκαπούρη/Χονγκ Κονγκ Αυστραλία
Δίδακτρα 0,1 – 12 λίτρα 12L – 45L 15L – 40L 11 λίτρα – 28 λίτρα 1L – 21L 9L – 25L 15L – 30L
Κόστος ζωής 1L – 4L 11 λίτρα – 20 λίτρα 8 λίτρα – 18 λίτρα 5L – 15L 8 λίτρα – 18 λίτρα 9L – 15L 10L – 15L
  • Όλα τα στοιχεία είναι σε INR και ετησίως
  • Το ανώτερο άκρο του εύρους είναι συνήθως για προγράμματα Ιατρικής και Μηχανικής σε ιδιωτικά ιδρύματα
  • Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα νούμερα είναι κατά προσέγγιση και ότι αποκλίσεις, σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανές.

2) Υποτροφίες και οικονομική ενίσχυση

Χέρι-χέρι με το κόστος συμμετοχής, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα είδη οικονομικής βοήθειας που διατίθενται σε διάφορες χώρες και να τα συνυπολογίσετε στο συνολικό κόστος συμμετοχής. Οι ΗΠΑ είναι γενναιόδωρες με οικονομική βοήθεια με βάση τις ανάγκες για διεθνείς φοιτητές. Ωστόσο, η απαίτηση σημαντικού ποσού βοήθειας μπορεί να σας αποτρέψει από το να λάβετε μια προσφορά, καθώς τα πανεπιστήμια έχουν περιορισμένο ποσό βοήθειας που προορίζεται για διεθνείς φοιτητές (αυτό ονομάζεται εισαγωγές βάσει αναγκών). Ορισμένα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά προσφέρουν υποτροφίες με βάση την αξία, αλλά και πάλι, αυτές είναι περιορισμένες και συνήθως είναι μόνο μικρά ποσά. Υπάρχουν μερικές εξαιρετικά γενναιόδωρες υποτροφίες σε όλο τον κόσμο που καλύπτουν ολόκληρο το κόστος παρακολούθησης, αλλά αυτές είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές και δεν πρέπει να είναι το μοναδικό σας σχέδιο.


Ως διεθνής φοιτητής, η εργασία στο πανεπιστήμιο μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αντέξετε οικονομικά τη φοίτηση. Κάθε χώρα έχει διαφορετικές πολιτικές:

Ινδία ΜΑΣ Ηνωμένο Βασίλειο Καναδάς Ευρώπη Σιγκαπούρη/Χονγκ Κονγκ Αυστραλία
Οικονομική βοήθεια Μερικά νέα πανεπιστήμια προσφέρουν βοήθεια με βάση την αξία και τις ανάγκες Πολύ λίγα Έλλειψη επιλογών για διεθνείς φοιτητές Πολλές μικρές υποτροφίες αλλά πολύ λίγες γενναιόδωρες Πολύ λίγα Υποτροφίες του Υπουργείου Παιδείας στη Σιγκαπούρη. αξιοκρατικές υποτροφίες στο Χονγκ Κονγκ Πολύ λίγα
Εργαστείτε ενώ μελετάτε Κανένας περιορισμός 20 ώρες/εβδομάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου. 40 ώρες/εβδομάδα στα διαλείμματα 20 ώρες/εβδομάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου. πλήρους απασχόλησης στα διαλείμματα 20 ώρες/εβδομάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου. περισσότερο στα διαλείμματα Οι περισσότερες χώρες είναι παρόμοιες με την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου 16 ώρες/εβδομάδα στη Σιγκαπούρη. 20 ώρες/εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ Προσωρινά επιτρέπονται περισσότερες από 20 ώρες/εβδομάδα λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού

3) Διάρκεια προγράμματος

Πολλές χώρες στην Ευρώπη προσφέρουν τριετή προπτυχιακά προγράμματα για μαθήματα μη μηχανικής, όπως και ορισμένα πανεπιστήμια στην Αυστραλία και πολλά στη Νέα Ζηλανδία. Αν και αυτό θα μειώσει το συνολικό κόστος των σπουδών, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο κατά την υποβολή αίτησης για μεταπτυχιακό σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες απαιτούν να έχετε ολοκληρώσει 16 χρόνια εκπαίδευσης πριν από το μεταπτυχιακό. Τα τελευταία χρόνια, περισσότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αναγνωρίζουν τριετείς προπτυχιακούς τίτλους σπουδών από ορισμένες χώρες, καθώς το πρόγραμμα σπουδών είναι εξαιρετικά αυστηρό και συγκρίσιμο με ένα τετραετές προπτυχιακό πτυχίο στις ΗΠΑ.

4) Προσφορές μαθημάτων και ποιότητα

Σε ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς (σε κάποιο βαθμό), πρέπει να είστε σίγουροι για το τι θέλετε να σπουδάσετε πριν κάνετε αίτηση στο κολέγιο. Στην πραγματικότητα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάνετε αίτηση για ένα συγκεκριμένο μάθημα ή ειδικότητα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να το αλλάξετε μόλις ξεκινήσετε το πτυχίο σας. Τα περισσότερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναφέρουν ποια μαθήματα (ή ειδικότητες) προσφέρουν στο πανεπιστήμιό τους και το περιεχόμενο των μαθημάτων αναφέρεται πολύ ξεκάθαρα στον ιστότοπό τους. Το τριετές ή τετραετές πρόγραμμα σπουδών είναι πολύ δομημένο με λίγα περιθώρια για άλλες επιλογές. Το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό και ενθαρρύνει την εξερεύνηση και τη μελέτη μιας σειράς μαθημάτων. Τα περισσότερα πανεπιστήμια απαιτούν από τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις γενικές απαιτήσεις εκπαίδευσης επιπλέον των μαθημάτων που σχετίζονται με την κύρια κατεύθυνση του φοιτητή. Επομένως, εάν δεν ξέρετε τι θέλετε να σπουδάσετε ή θέλετε να εξερευνήσετε, τα άκαμπτα εκπαιδευτικά συστήματα όπως αυτά που προσφέρονται στην Ινδία (παραδοσιακό σύστημα), στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Σιγκαπούρη ενδέχεται να μην σας ωφελήσουν.

5) Προσωπικοί παράγοντες

Γίναμε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες διαταραχές στη ζωή μας μέσω της πανδημίας COVID-19. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων/μήνων της πανδημίας, το να ακούς ιστορίες φοιτητών που είχαν εγκλωβιστεί σε ένα κολέγιο μακριά από το σπίτι ήταν ανησυχητικό. Σε αβέβαιες περιόδους, το να έχεις οικογένεια ή φίλους κοντά μπορεί να είναι καθησυχαστικό και ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη όταν επιλέγεις έναν συγκεκριμένο προορισμό. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και οι πολιτικοί και πολιτιστικοί παράγοντες είναι άλλα τέτοια ζητήματα. Για παράδειγμα, το USP ενός αμερικανικού ιδρύματος είναι η ποικιλομορφία που προσφέρει. Τα περισσότερα κολέγια θα έχουν φοιτητές από 50+ χώρες και όχι μόνο αυτή η ποικιλομορφία οδηγεί σε μια ατμόσφαιρα πλούσια σε καινοτομία και μάθηση, αλλά προετοιμάζει επίσης έναν μαθητή καλά για να γίνει παγκόσμιος πολίτης. Ωστόσο, η ασφάλεια έχει γίνει μια αυξανόμενη ανησυχία στις ΗΠΑ με την πρόσφατη αύξηση της βίας με όπλα εκεί.

6) Βίζα μετά τις σπουδές και προοπτικές απασχόλησης

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας θα είναι ένας παράγοντας για να αποφασίσετε τον προορισμό που θα επιλέξετε να ακολουθήσετε το προπτυχιακό σας πτυχίο. Εάν εξετάζετε την προπτυχιακή σας εκπαίδευσή ως εφαλτήριο για να μετακομίσετε σε μια νέα χώρα, τότε πρέπει να λάβετε υπόψη τη θεώρηση μεταπτυχιακών σπουδών και τις προοπτικές απασχόλησης, καθώς και τις διαδρομές για μόνιμη διαμονή. Εάν είστε ξεκάθαροι ότι θέλετε να επιστρέψετε στην Ινδία για να εργαστείτε, ίσως έχετε περισσότερες επιλογές.

ΗΠΑ (μείζονος σημασίας εκτός STEM) ΗΠΑ (μείζονος σημασίας STEM) Ηνωμένο Βασίλειο Καναδάς Ευρώπη Σιγκαπούρη/Χονγκ Κονγκ Αυστραλία
12 μήνες 12 μήνες + 24 μήνες παράταση Βίζα εργασίας 2 ετών. εισήγαγε πρόσφατα μια βίζα ταλέντων 3 χρόνια 1-1,5 ετών 1 χρόνος 2-4 χρόνια

Συμπερασματικά, εάν έχετε μπερδευτεί σχετικά με το αν θα υποβάλετε αίτηση για σπουδές στο εξωτερικό και πού, ξεκινήστε την έρευνά σας νωρίς και δώστε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο για να κατανοήσετε κάθε έναν από τους δημοφιλείς προορισμούς και να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή. Απλώς δεν αξίζει να κάνετε αίτηση σε πολλά μέρη μόνο και μόνο για να κρατήσετε τις επιλογές σας ανοιχτές. Μη διστάσετε να μας γράψετε αν χρειάζεστε βοήθεια!

Η Ramya Modukuri είναι σύμβουλος σταδιοδρομίας και κολεγίου στο Manthan International School, Hyderabad. Είναι κάτοχος MBA από το Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και B.Tech in Computer Science and Engineering από το NIT Trichy. Η Ramya έχει εργαστεί εκτενώς στον εταιρικό κόσμο στις βιομηχανίες τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών προτού μεταβεί στη συμβουλευτική. Υπό την καθοδήγησή της, οι υποψήφιοι έχουν εξασφαλίσει προσφορές από μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Η Namita Mehta είναι Πρόεδρος και Συνεργάτης στο The Red Pen. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Μοριακή και Κυτταρική Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στο The Red Pen, η Namita βοηθά τους μαθητές να σχεδιάσουν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια ταλαντούχα ομάδα και αξιολογεί ποιοτικούς συνεργάτες για να επεκτείνει την εμβέλεια της εταιρείας για φοιτητές. Επίσης, ειδικεύεται στην εκπαίδευση υποψηφίων για τη διαδικασία συνέντευξης στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.